четвер, 10 червня 2021 р.

Вправи зі швидкочитання



🔹Як прочитати скупчені на полиці книги?
🔹Як позбутися ситуацій, коли читаєш, і в кінці сторінки розумієш, що не пам'ятаєш про що тільки-но прочитав?
🔹Як швидше робити домашнє завдання?
🔹Як встигати читати корисні книги, статті та розсилки?
🔹Як збільшити швидкість свого читання в 3-5 разів?

Кажуть, люди, які не люблять читати, просто не знайшли свою книжку.

Останні 20 років кількість інформації, яку людина щодня отримує, збільшилася більш ніж в 100 разів. Під інформацією слід розуміти не тільки книги, а й інтернет, підручники, потік повідомлень в месенджери і пошту.  Успішними зараз можуть стати тільки ті, хто вміє працювати з інформацією набагато швидше за інших. Ті, хто швидше колег або однокласників може навчатися новим навичкам, підвищити рівень своїх знань, набагато швидше підготуватися до контрольної роботи чи іспитів. Погодьтеся, скорочення часу роботи з інформацією дає колосальні переваги. І, чим раніше людина навчається цьому навику, тим більше у неї шансів стати успішною. Для досягнення нових результатів необхідно постійно рухатися вперед, тренувати свою пам’ять та витривалість. Тоді ви обов’язково помітите, що кожна перешкода, яку ви зустрічали в минулому на шляху до успіху, була насправді сходинкою до нього. Читання робить кожного з нас кращу людину — людину, яка може поставити себе на місце іншого, зрозуміти думки та почуття незнайомця, співпереживати. Книги тренують увагу та розум, а сидіння в Twitter чи Facebook цього досвіду не замінить. Дослідник Ніколас Карр пише, що людство, перебуваючи в постійному потоці інформації, втрачає можливість зберігати увагу, «забувати себе» в авторській думці. Сама здатність читати книгу, не відволікаючись і на самоті, не є природним умінням Homo sapiens. Людство цю навичку створювало протягом століть. Книга — кращий тренажер для вашої уваги! Тільки уявіть собі, приділяючи інтерес читанню хоча б по 30 хвилин на день, ви непомітно для себе: розвиваєте вміння швидше аналізувати те, що відбувається навколо вас; розвиваєте увагу, яка, безумовно, потрібна в сучасному житті; досягаєте успіхів на роботі чи в навчанні; поліпшуєте рівень свого життя і культурного розвитку. Тим паче, це - дійсно гарний відпочинок і насолода у вільний час.

1. Науково-технічні тексти будь-якої складності читайте тільки один раз, без повторень. Не допускайте регресії при читанні.
2. Створюйте інтерес до читання. Легше запам'ятати те, що цікаво вам, але інтерес треба розвивати, виховувати. Чим більше людина знає, тим ще більше хочеться йому дізнатися.
3. Читайте текст і подумки його укладайте в осередок вашої пам'яті. Активно використовуйте при запам'ятовуванні всі органи чуття і види пам'яті.
4. Читайте тексти без артикуляції. Промовляння - сповільнює нашу швидкість читання.
5. Розвивайте периферійний зір і читайте текст вертикально.
6. Тренуйтеся з таблицями Шульте.
7. Швидке читання вимагає підвищеної уваги, тому будьте уважні. Зміцнюйте і тренуйте свою увагу.
8. Під час читання виділяйте ключові слова і вдумуйтеся в зміст прочитаного. В результаті читання сторінки, ви повинні розуміти сенс і значення тексту на ній.
9. Використовуйте при читанні тексту прості прийоми й правила запам'ятовування. Легше запам'ятовується те, що ви розумієте. Запам'ятовувати треба думки та ідеї автора, а не слова і фрази.
10. У процесі читання міняйте швидкість. Це також важливо, як і вміння швидко читати. Вмійте з усіх способів читання вибрати потрібний і відповідний саме вам.
11. Набуті навички постійно зміцнюйте тренуваннями.
Влаштовуйте собі періодичні перевірки. Виберіть статтю з журналу, главу з книги, прочитайте, засікаючи час. Визначте кількість слів у тексті та розрахуйте швидкість читання слів за хвилину.
12. Щодня, щоб не втратити й вдосконалювати свої навички читайте і вибирайте книги й літературу зі сфери свого найближчого розвитку, інакше література буде приносити шкоду, а не користь.

***

Коли я вже її нарешті дочитаю? Ти собі визначив, що на прочитання цієї теми чи статті, яка займає 30 сторінок, вистачить півгодини...Але півгодини пройшло, а ти ще тільки половину здолав. Якщо таке є, то Хюстон ... у нас проблеми!
Які ж є звички, що тормозять нашу швидкість читання?
1. Розсіяність або блукання уваги. Ніби читаєш вже втретє цей абзац, але ніяк не можеш усвідомити прочитане, бо думки десь зовсім у іншому місці.
2. Регресія (повернення). Прочитав кілька речень, але знову ще раз, ну щоб точно все зрозуміти за запам'ятати, перечитуєш їх.
3. Субвоказлізація (озвучення тексту подумки). Коли кожне прочитане слово проговорюється подумки. Швидкість читання у такому випадку не більша 150 слів/хв.
Як же із цим боротися?
1. Вправа "Злодій". Станьте прямо і дивіться вперед. Не повертаючи голови подивіться якомога дальше вліво, потім вправо. Пришвидшуйте темп, але не зменшуйте амплітуду. Повторіть 5 разів після чого сядьте. Якщо крутиться голова або болять очі - сигнал того, що м'язи не в тонусі. Але якщо повторювати цю вправу кожного дня - вони стануть треновані.
2. Вправа "Поводир".
Під час читання ведіть пальцем горизонтально до тексту ї(по лівому, правому полю або всередині тексту). Головне, щоб палець не повертався вгору і рухався швидше, ніж сам темп очей.
3. Метод карточки.
Візьміть тонку смужку паперу (бажано приблизно за шириною книжки) і поставте її над рядком який читаєте. Так-так, саме НАД рядком. "Але я не буду бачити, що прочитав!"-скажете ви. Саме в цьому і полягає вправа: змусити мозок розуміти, що в нього тільки один шанс на запам'ятовування. Таким чином ви почнете уважніше читати).Отож, практикуйте і залишайтеся швидкими!
***

Подавлення артикуляції. Що ми маємо на увазі? Саме те, що читаючи цей текст, ви проговорюєте його в голові. Але навіщо вам це? Адже паралельне проговорення тексту марнує дорогоцінний час. Тож що з цим робити? Саме так, тренуватись! Ось декілька вправ, аби позбавитись від вашого внутрішнього читача:

🔹 Більше музики. Хороший спосіб забути про проговорення. Розпочніть слухати легку музику без слів, аби не відволікатись.
🔹 Дайте волю ритму. Один з найкращих лайфкаків — зайняти пальці рук, відбиваючи ритм. Вважається, що мовний центр мозку буде частково заблокований, що дуже нам допоможе.
🔹 Тільки тсс-с. Якщо під час читання ви шевелите язиком чи губами, необхідно їх чимось зайняти. Найкращий спосіб — жуйка.
Відверто говорячи, у майбутньому доведеться позбавитись цих звичок, але це буде значно простіше. До того ж ви будете читати значно швидше, а саме це нам і потрібно.Сподіваємось наші поради були корисними для вас, головне не забувайте про постійні тренування, без цього ніяк.
***

* **
Сьогодні знайомимось із 🔺цифровою пірамідою🎄
Ця вправа розвиває периферичний зір👀
Інструкція: під час виконання потрібно дивитися в центр таблиці й поступово спускатися вниз, називаючи цифри зліва та справа.
***
Перед тобою 9 живих істот та 30 секунд, щоб їх запам'ятати. Як пройде час, не підглядаючи в малюнок, запиши назви всіх тварин в алфавітному порядку. Бажаємо удачі! 3...2...1... СТАРТ!

З якого разу впоралися? (Курс :mega швидкочитання за методикою А. Сподіна)
***
Це таблиця Шульте — таблиця-тренажер для розвитку швидкості читання. Регулярні вправи з таблицею істотно підвищать, не тільки швидкість читання (відчувається вже після декількох занять), увагу, периферичний зір.
Як застосувати?
Сфокусуйте погляд на точці в центрі і якомога швидше знайдіть всі числа в порядку від 1 до 25.
За скільки часу впоралися з таблицею?

***
Секрет освоєння техніки швидкого читання - саме у регулярних вправах📚
Швидкочитання розвиває мислення дитини у всіх його видах і формах:
☀️Краще концентрується увага
☀️Підвищується швидкість мислення
☀️Покращується зоровий навик
А успішність в школі безпосередньо залежить від швидкості читання дитини. На додаткових курсах від : mega якісне та швидке читання вам гарантовано
Кілька цікавих вправ, які доступні для кожного:
🍭Шиворіт-навиворіт.
Ця вправа допоможе навчитися читати нестандартно. Для цього перевертаємо книжку на 45, 90 або навіть 180 градусів. Спробуйте тепер прочитати текст справа наліво. Такі вправи корисні не тільки для розвитку швидкочитання, але й пам'яті.
🍭Альтернативний текст.
Коли читаєте, намагайтеся паралельно промовляти щось. Ви можете співати мотив пісні або вимовляти мисленно тексти віршів чи скоромовок. Ведіть рахунок по порядку, незалежно від кількості прочитаних слів або рядків. Головне при цьому не втрачати концентрацію.

***
Пропонуємо одну з вправ, що використовують у підготовці спецагентів та шпигунів. Спробуйте прочитати текст без голосних букв.
"Пр чтнн звсм н бвзкв вчтвтс в кжн бкв ч кжн слв. Чстн слв мжн прст прпстт.
Спрбйт пркнт сб в тм щ в кжнм слв зйв бкв, в кжнм рчнн зйв слв, вш швдкст чтнн зблштс.
Вдт зпс пд чс чтнн. Зпс дпмжт блш тчн прдлт вжлвст ткст. Н пдкрслйт ткст - крщ рбт зпс н лстчк! Пр рчнм зпс в здт клк сгнлнх сстм, пр пдкрслнн - тлк дн."

(Розшифровка) "При читанні зовсім не обов'язково вчитуватися в кожну букву і кожне слово. Частину слів можна просто пропускати.
Спробуйте переконати себе що в кожному слові є «зайві» літери, а в кожному реченні є зайві слова, і ваша швидкість читання збільшиться.
Ведіть записи під час читання. Записи допоможуть більш точно визначити важливість тексту. Не підкреслюйте текст - краще зробити запис на листочку! При ручному записи ви задієте кілька сигнальних систем, а при підкресленні - тільки одну."

****

149 грн. Збірник ":mega шкидкочитання📚" допоможе Вам у 2-3 рази поліпшити:
✅швидкість читання;
✅розуміння прочитаного;
✅допоможе розширити поле зору;
✅сформує фільтри для якісного і швидкого знаходження інформації.
Вправи із збірника ":mega увага
🎯" чудово розвивають 5 компонентів уваги, а саме:
1️⃣Направленість (фокусування на певному об'єкті);
2️⃣Концентрацію (утримання уваги у необхідному напрямку);
3️⃣Об'єм (можливість споглядати декілька об'єктів одночасно);
4️⃣Стійкість (тривалість концентрації уваги);
5️⃣Переключеність (сприйняття зміни об'єктів споглядання).

***

Курс :mega швидкочитання за методикою Андрія Сподіна.
Пакет Standart для дітей від 8 років, що передбачає тривалість навчання 3 місяці. Протягом цього часу, всі учні показували збільшення якості читання від 3 разів. Дитина отримує знання не виходячи із дому. Групові заняття максимум до 4 (5-10) чоловік, знижена вартість та перший урок абсолютно безкоштовно. Запрошуємо на БЕЗКОШТОВНИЙ урок, який допоможе розвинути навичку швидкочитання.
На пробному уроці буде:
✅ Замір "звичайної" швидкості читання
✅ Розвиваючі ігри та вправи
✅ Результати наших учнів
✅ Замір "прокачаної" швидкості читання
✅ Формат програми
✅ Відкрита рамка
Отримайте свій перший результат вже за 30хв
В цьому курсі:
🔹 12 уроків по 2 години. 1 раз на тиждень (3 місяці)
🔹 27 ігор та розвиваючих вправ для розвитку памяті.
🔹 23 методи і прийоми запам'ятовування.
🔹 12 цікавих творчих домашніх завдань.
🔹 15 проміжних тестувань.
Курси від O:mega це:
▪️ 24 години ефективного навчання у групі.
▪️ Оптимальна кількість людей. Від 4 до 8 учнів.
▪️ Найкращі на сьогоднішній день учбові матеріали для класних та домашніх завдань.
▪️ Доступ до онлайн програми з особистим кабінетом для виконання вправ.
▪️ 80% часу — це ігрова практика, 20% — читання.
Любі друзі, а ми хочемо нагадати, що наразі проводимо усі заняття ОНЛАЙН через програму Zооm.Один урок триває години. За цей час ми:
⭐Визначаємо техніку та продуктивність читання.
⭐Знайомимося із новими методами.
⭐Виконуємо різноманітні вправи через дрібну моторику рук, яка дозволяє покращити мислення.
⭐Читаємо.
⭐Виконуємо вправи на розпалення обох півкуль мозку.

***
Ця методика не тільки вчить швидко читати з розумінням 90%, але й гармонізує роботу головного мозку. Заняття спрямовані на прискорення потокового сприйняття інформації, розвиток концентрації уваги і прокачування мислення за системою паралельного процесингу.
Швидкочитання допомагає відкривати нові горизонти
Вас не буде зупиняти брак часу, адже все бажане можна дізнатися за лічені хвилини. За допомогою регулярних занять можна розвивати особливі здібності, як, наприклад, Бальзак, який прочитував роман у двісті сторінок за півгодини або Е. Гаон, що дослівно пам'ятав 2500 прочитаних ним книг. Тільки їм пощастило народитися особливими, а ви можете такими стати, доклавши трохи зусиль.

Немає коментарів:

Дописати коментар