пʼятниця, 12 листопада 2021 р.

[Аудіокнига] Мій герой — це ти: Як діти можуть боротися з коронавірусом COVID-19

 «Мій герой – це ти». Аудіокнига, створена в рамках міжнародного проєкту підготовки та реагування на ситуацію з СOVID-19 в Україні.

Книжка «Мій герой – це ти» – казка, яку створили понад 1 700 дітей, батьків, опікунів, психологів та педагогів зі 104 країн світу. Вони поділилися своїми історіями та досвідом боротьби з пандемією COVID-19. Головні герої твору допомагають дитині зрозуміти емоції та почуття, які можуть виникати через пандемію COVID-19. 

Казку дитині чи невеликій групі дітей мають прочитати батьки, опікуни, психологи або педагоги. Дітям не рекомендовано читати книжку самостійно без підтримки дорослих. Книжку буде надруковано і передано дитячим онкологічним лікарням і дитячим будинкам в Україні наприкінці квітня.

Книжку «Мій герой – це ти» створили Референтна група Міжвідомчого постійного комітету з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в умовах надзвичайних ситуацій за участі ВООЗ, ЮНІСЕФ, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Бюро ВООЗ в Україні підготувало українську редакцію книжки для дітей усього світу, які зазнали впливу пандемії COVID-19.

Електрона версія доступна за посиланням.

За змістом – це казка-мандрівка, у якій герої подорожують по всьому світу, знайомляться з новими друзями й ненав’язливо, але щиро, обговорюють проблему коронавірусу. Оповідка починається з того, що дівчинка Сара, чия мама працює лікаркою-науковицею, хвилюється через нові життєві обставини, викликані поширенням COVID-19. На допомогу приходить Аріо – чарівний крилатий дракон. Цей вдалий образ легко сприйметься маленькими читачами, адже багато дітей мають подібних уявних друзів.

Аріо і Сара разом вирушають у мандри і знайомляться з дітьми різних національностей: Салемом, Сашою, Лейлою, Кімом. Кожен із них має власний досвід переживання хвороби. Так, у Саші на коронавірусну інфекцію хворіє тато. Прикметно, що сама дівчинка зображена на інвалідному візочку, хоча в тексті на цьому не акцентовано уваги. Чудовий хід для окремого додаткового обговорення з дитиною питань толерантності й ставлення до людей із особливими потребами. А от Кім мешкає в Китаї і сам перехворів на COVID-19.

Книжка демонструє різні варіації карантинних подій: вимушена розлука з родичами, самоізоляція, смертність і разом із тим –  успішне подолання хвороби. Надзвичайно важливо висвітлювати саме таку повну картину, не обмежуючи світогляд дітей «рожевими окулярами». Лейтмотив книжки цілком відповідає назві – героєм може стати кожна дитина, якщо дотримуватиметься певних правил безпеки й берегтиме себе і своїх близьких. Власне, ці правила безпеки неодноразово повторюють самі персонажі, навчаючи читачів мити руки, тримати дистанцію, глибоко дихати, коли дуже страшно тощо.

МОЗ анонсує продовження книжки, яке матиме вигляд додаткових рекомендацій «Дії для героїв». Сподіваємося, редактори й дизайнери працюватимуть ретельніше. Нечитабельний шрифт і мовні огріхи таки стають на заваді комфортного читання.

Інші книги про коронавірус

Немає коментарів:

Дописати коментар